Tổng hợp 100+ bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9 có đáp án

Lì xì Tết Tại Vietop

Câu hỏi đuôi, mệnh đề quan hệ là những kiến thức cơ bản mà học sinh lớp 9 cần nắm vững. Nhằm giúp các bạn ôn tập lại kiến thức hiệu quả, tuyensinhmut.edu.vn sẽ giúp bạn tổng hợp lại lý thuyết và cung cấp thêm bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9 có đáp án để các bạn tham khảo.

Lý thuyết về mệnh đề quan hệ

Lý thuyết về mệnh đề quan hệ
Lý thuyết về mệnh đề quan hệ

Mệnh đề quan hệ được dùng nhằm mục đích bổ nghĩa cho danh từ, thay thế mệnh đề (that). Động từ quan hệ thường được đặt ở vị trí giữa câu.

Lưu ý: sau đại từ quan hệ thì động từ phải được chia theo chủ ngữ đứng trước nó.

Có 2 mệnh đề chính:

  • Mệnh đề quan hệ xác định (Defining relative clauses)
  • Mệnh đề quan hệ không xác định ((Non-defining relative clauses)

Các đại từ quan hệ thông dụng trong tiếng Anh:

WHO

  • Có thể thay thế cho danh từ chỉ người, thường đứng trước động từ.
  • Cấu trúc: N (person) + WHO + V + O
  • Ex: I told you about the women who lives next door.

WHOM

NHẬP MÃ MUT40 - GIẢM NGAY 40% HỌC PHÍ CHO KHÓA HỌC IELTS TẠI VIETOP
Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng
  • Được thay thế cho danh từ chỉ người, thường đứng trước mệnh đề.
  • Cấu trúc: N (person) + WHOM + S + V
  • Ex: He was invited by the professor whom he met at the conference.

WHICH

  • Có thể thay thế cho danh từ chỉ vật, đứng trước mệnh đề hoặc động từ
  • Cấu trúc: N (thing) + WHICH + V + O

                  N (thing) + WHICH + S + V

  • Ex: Do you see the bird which is lying on the roof?

                   She couldn’t read which surprised me.

THAT

  • Được dùng để thay thế cho who, whom, which trong mệnh đề quan hệ quan hệ xác định. Thường đứng sau so sánh hơn nhất, sau các từ: the first, only, the last hoặc sau các đại từ bất định, đại từ phủ định, đại từ chỉ số lượng: nobody, no one, some, any, anybody, somebody, nothing, anyone, anything, someone, something, all, little, none.
  • Không dùng that khi trước nó có giới từ, trước nó có dấu phẩy hoặc trong mệnh đề quan hệ không xác định.
  • Ex: She was the most interesting person that I have ever met.

WHOSE

  • Chỉ sự sở hữu của người hoặc vật, thay cho các từ: her, his, their, hoặc hình thức ‘s.
  • Cấu trúc: N (person, thing) + WHOSE + N + V
  • Ex: Do you know the girl whose mother is a nurse?

>>> Xem thêm:

Bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9

Bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9
Bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9

Bài 1: Chọn đáp án đúng

1. Saturday is the day______ I do my housework.

  1. when
  2. where
  3. why
  4. which

2. Do you know the reason______ rainbow appears after rain?

  1. when
  2. where
  3. why
  4. which

3. That was the reason______ she got angry at the party.

  1. when
  2. where
  3. why
  4. which

4. An architect is someone______ designs buildings.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

5. The girl to______ I lent my money is poor.

  1. that
  2. whom
  3. who
  4. which

6. The country and the people______ I have met are nice.

  1. who
  2. whom
  3. that
  4. which

7. The year______ the first man traveled in space will never be forgotten.

  1. which
  2. that
  3. when
  4. where

8. I cannot tell you all______ I seen.

  1. which
  2. that
  3. as
  4. because

9. I can’t answer the question______ you think is very difficult.

  1. which
  2. whom
  3. who
  4. whose

10. They saw the girl______ you say is beautiful.

  1. which
  2. whom
  3. who
  4. whose

11. This is the place______ the plane crash happened last month.

  1. which
  2. in where
  3. where
  4. from where

12. Sunday is the day______ which we usually go swimming.

  1. during
  2. at
  3. in
  4. on

13. The person______ I want to talk with is not her.

  1. who
  2. whom
  3. whose
  4. which

14. This is the last time______ I speak to him

  1. of which
  2. that
  3. who
  4. whose

15. The reason_____ she’s smart is that she reads a lot of books.

  1. why
  2. when
  3. who
  4. which

16. You know all the informations about her______ surprises me.

  1. who
  2. which
  3. that
  4. no word is needed

17. The woman______ lives next door is a doctor.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

18. The girl_____ eyes are brown is my son.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

19. The book ____ you lent he yesterday is interesting.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

20. The year____ we came to live here was 1997.

  1. when
  2. which
  3. that
  4. in the time

21. The knife____ we cut carrots is very sharp.

  1. with that
  2. which
  3. with which
  4. that

22. Today I’ll do the assignment____ gave us last month.

  1. the teacher
  2. who the teacher
  3. whom the teacher
  4. of the teacher

23. She has just gone to her friend’s house____ there is a party today.

  1. who
  2. whom
  3. whose
  4. that

24. She is the only one____ I love.

  1. who
  2. that
  3. whom
  4. whose

25. Don’t believe in the rumour____we heard last month. 

  1. that
  2. which
  3. no word is needed
  4. all are correct

26. The area____ we are living is quiet.

  1. which
  2. at which
  3. in where
  4. where

27. The speech____ we listened last night was inspiring.

  1. to which
  2. which to
  3. to that
  4. that

28. This morning I met Mint, ____ I hadn’t seen for ages.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. that

29. Linda, ____ car had broken down, was in a very bad mood.

  1. who
  2. whom
  3. whose
  4. that

30. Danny has three brothers, all of____ go to the college.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. that

31. My teacher gave me a lot of information, most of ____ was useful.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. that

32. I have sent him two letters, neither of ____ has arrived.

  1. who
  2. them
  3. which
  4. that

33. Leslie won $50,000 in cash scholarships, half of____ she gave to her parents.

  1. it
  2. whom
  3. which
  4. that

34. He couldn’t come to the class, ____ was perfectly true.

  1. who
  2. it
  3. which
  4. that

35. Jenny doesn’t bring the phone, ____ makes it difficult to contact her.

  1. which
  2. that
  3. who
  4. it

36. Jimmy is the kind of person to____ one can talk about anything.

  1. who
  2. whom
  3. that
  4. him

37. She is a person____ friends trust her.

  1. who
  2. his
  3. that
  4. whose

38. The man____ I introduced you to yesterday is Anna’s boyfriend.

  1. which
  2. whom
  3. whose
  4. when

39. Your career should focus on a field in ____ you are genuinely interested.

  1. which
  2. what
  3. that
  4. Ø

40. People____ outlook on life is optimistic are usually happy people.

  1. whose
  2. whom
  3. that
  4. which

41. She said she didn’t have any money, ____ was a pity.

  1. which
  2. that
  3. this
  4. it

42. I haven’t got a passport, ____ means I can’t study abroad.

  1. which
  2. that
  3. this
  4. it

43. We didn’t thank us for the meal before they left____ I thought was very rude of us.

  1. this
  2. which
  3. it
  4. that

44. That’s the room____ I used to stay.

  1. which
  2. when
  3. where
  4. why

45. It was the time____ I had a lot of friends.

  1. where
  2. which
  3. when
  4. why

46. That is the place_____ the accident occurred.

  1. where
  2. which
  3. on which
  4. that

47. I enjoyed talking to the people _____ I had dinner last night.

  1. to whom
  2. with whom
  3. with that
  4. with whose

48. I received three job offers, _____ I accepted.

  1. neither of which
  2. neither of them
  3. neither of that
  4. neither of whom

49. Mey lost her job, _____ wasn’t surprising.

  1. that
  2. what
  3. it
  4. which

50. Him boss fired him, _____ made him angry.

  1. that
  2. what
  3. which
  4. it

51. Those were the days_____ they played truant.

  1. where
  2. which
  3. why
  4. when

52. That was the time _____ I was happy.

  1. where
  2. when
  3. which
  4. why

53. That’s the reason_____ I didn’t come to the meeting last night.

  1. where
  2. when
  3. which
  4. why

54. The severe drought_____ occurred last summer ruined the corn crop.

  1. that it
  2. which it
  3. it
  4. that

55. I have always wanted to visit Washington, _____ of New .

  1. is the capital
  2. which the capital is
  3. that is the capital
  4. the capital

56. The chemistry book _____ was a little expensive.

  1. that I bought it
  2. I bought that
  3. what I bought
  4. I bought

57. She bought all the books __________ are needed for the research.

A. that

B. what

C. those

D. who

58. Do you remember the guy________ we met at the party last month?

A. which

B. whose

C. who

D. whom

59. The exercises ____- we are doing are easy.

A. which

B. whose

C. who

D. whom

60. The man with__________I have been working is very friendly.

A. which

B. whose

C. who

D. whom

61. Jack, _____________ has only been in Korean for 3 months, speaks Japanese perfectly.

A. that

B. whom

C. which

D. who

62. July is the month ___________ I always give my birthday parties.

A. which

B. in which

C. what

D. why

63. The phone____________ he had lost last month was found yesterday.

A. which
B. what
C. whose
D. whom

64. This is the village _____________ my family and I lived for 8 years.

A. in which

B. that

C. on which

D. in where

65. He is a famous singer____________ everybody admires.

A. to whom

B. whom

C. to which

D. of whom

66. The food _____ I like best of all is pie alamode.

A. who

B. whose

C. whom

D. that

67. The man __________ was in charge of the management didn’t seem friendly to them at all.

A. who

B. whom

C. where

D. when

68. I saw several buildings, ____________ were damaged by the earthquake.

A. most of which

B. most of them

C. all of whom

D. some of whose

69. The physics teacher, _____________ behavior I don’t like much, makes things harder for the students.

A. who

B. that

C. whom

D. whose

70. The people to ___________ he was speaking didn’t know Janpan.

A. who

B. whose

C. that

D. whom

71. He gives him children everything ………………… they want.

A.that   

B. who 

C. Whom

D. that

72. The bed …………………. I slept in was too soft.

A.whose     

B. which

C. what

D. who

73. Jully is the only person ……………………. understands me.

A.which    

B.who

C. what

D. whose

74. This is an awful film. It is the worst…I have never seen.

A.who      

B. that

C. what

D. whom

75. The place…they stayed was not clean.

A.who     

B. that

C. where

D. when

76. The last time …I saw him, he looked very beautiful.

A.who     

B. that

C. where

D. when

77. I recently went back to Da Nang…I was born.

A.who     

B. that

C. where

D. when

78. I don’t agree with ……………….. you have just said.

A.who      

B. that

C. what

D. whom

79. Do you know the boy …………………….. Brian is talking to?

A.who      

B. that

C. what

D. who

80. I gave him all the money ………………………. I had.

A.who      

B. that

C. what

D. whom

81. The stories ………………………… Minh tells us are very funny.

A.who     

B. that

C. where

D. when

82. The factory ……………… Dung works in is the biggest in town.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

83. 1945 was the year …………………… the second world war ended.

A.who     

B. that

C. where

D. when

84. My friend loves , ………….is Korean food.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

85. Tam, ………….I played soccer with in last week, was younger than me.

A.who     

B. that

C. where

D. whom

86. I cannot remember the reason ___________ she wanted us to leave.

A. where

B. when

C. which

D. why

87. Could you tell me……………to get to the hospital, please?

A. where

B. when

C. which

D. why

88. Do you know…………….you should do when you feel emotionally devastated?

A. which

B. what

C. whose

D. whom

89. The street…………leads to my school is very narrow.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

90. The dog, ………..tail I stepped on, bit me.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

Đáp án:

1. A2.C3.C4.A5.B6.B7.C8.B9.A10. B
11.C12.D13.B14.B15.A16.B17.A18.D19.C20.A
21.C22.A23.D24.B25.D26.D27.A28.B29.C30.B
31.C32.C33.C34.C35.A36.B37.D38.B39.A40.A
41.A42.A43.B44.C45.C46.A47.B48.A49.D50.C
51.D52.B53.D54.D55.D56.D57.A58.D59.A60.D
61.D62.B63.A64.A65.B66.A67.A68.A69.D70.D
71.A72.D73.D74.D75.C76.D77.C78.C79.D80.B
81.B82.A83.D84.A85.D86.D87.A88.B89.A90.C

Bài 2: Điền đại từ thích hợp vào chỗ trống (Who, which, where)

Bài 2: Điền đại từ thích hợp vào chỗ trống (Who, which, where)
Bài tập 2 – bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9
  1. It’s a girl____always bullies youger kids at school.
  2. It’s an ocean_____many rare species grow.
  3. Germany is the country____my sister lives
  4. That’s the cat_____bit me several days ago.
  5. This is the book_____I borrowed from him
  6. This is the lake_____ I usually swim. 
  7. This is the place____our tour starts
  8. I am looking for an English teacher_____can help me with the IELTS test.
  9. I want to book the hotel_____they stayed last time.
  10. I love the city_____I live now.
  11. The boy_______is on the stage right now is my brother
  12. New York is a city______ is famous for its nightlife
  13. I have a friend_____is a doctor.
  14. That’s the bag_____ I bought last year.
  15. Do you know the kid_____broke my window?

Đáp án:

  1. Who
  2. Where
  3. Where
  4. Which
  5. Which
  6. Where
  7. Where
  8. who
  9. Where
  10. where
  11. who
  12. where
  13. who
  14. which
  15. who

Bài 3: Rút gọn các mệnh đề sau

Bài 3: Rút gọn các mệnh đề sau
Bài tập 3 – bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9

1. The boy____at the back couldn’t speak.

A. to sit

B. sitting

C. sit

D. sits

2. Minh was the first student____.

A. interview

B. interviewed

C. to interview

D. to be interviewed

3. The T-shirt ____by my sister yesterday is cheap.

A. bought

B. buy

C. to buy

D. buying

4. Most people____ to the party couldn’t come.

A. invited

B. to invite

C. inviting

D. invite

5. That is a company____clothing.

A. produces

B. producing

C. to produce

D. produce

6. The meal____by her mom is delicious

A. make

B. to make

C. to be made

D. made

7. This plan______there is successful.

A. to use

B. use

C. used

D. using

8. Do you know the girl____to you?

A. talks

B. talking

C. talked

D. is talking

9. Linh was the first person_____to the class early.

A. to go

B. go

C. went

D. going

10. The man______is my father.

A. standing

B. stood

C. to stand

D. is standing

Đán án:

1.B

2.D

3.A

4.A

5.B

6.D

7.D

8.B

9.A

10.A

Trên đây là tổng hợp 100+ bài tập mệnh đề quan hệ lớp 9 cho các bạn ôn tập. Nếu bạn cảm thấy bài viết này hữu ích, bạn hãy theo dõi trang tuyensinhmut.edu.vn và chuyên mục Ngoại ngữ để cập nhật thêm nhiều kiến thức hay nhé!

Leave a Comment